artikler

21. januar 2020

Fra isterning til ishotel – en norsk issaver moderniserer en traditionel kunstform

Save bruges ikke kun til at save i træ: Hos DesignIce saver en Wood-Mizer LT15 i is ved -5°C – hele året rundt.
For 15 år siden begyndte Thomas Orderud, som ejer og forhandler af DesignIce, med at indsamle is fra en nærliggende sø i den sydøstlige del af Norge. I dag kan Thomas levere alt lige fra isterninger til ishoteller fra sit iskolde 400 m2 store isværksted. Også om vinteren holdes temperaturen stabil på -5 grader. På den måde holdes hans forråd fra 500 til 600 tons isblokke frosset.
„Vi modtager virkelig mange skøre forespørgsler“ Da værkstedet er udstyret med en Wood-Mizer LT15 og med yderligere maskiner, har Thomas alle værktøjer, han har brug for til at skabe alle tænkelige former af is til sine kunder. Og hans kunder kommer med virkelig enestående forespørgsler. Thomas bygger regelmæssigt ishoteller, fremstiller isgenstande til firmaevents og skaber skulpturer til fester og endda til film. Han har bl.a. skabt biler, firmalogoer og brugbare ølkrus af is. En gang forvandlede han sit værksted til et vinter wonderland for et japansk modefirma, der ville producere en reklamespot til vinterbeklædning.
Indsamle is „Vores firma bruger næsten udelukkende 100% naturlig is“, siger Thomas. „Forskellen mellem naturlig og kunstig is er, at man virkelig kan se, at den er opstået naturlig. Her ses bobler, revner og skygger. Isen ser især opsigtsvækkende ud, hvis den belyses. Livet deri gør den enestående. I en normal vinter henter Thomas al sin is fra den nærliggende sø. Hertil har han indhentet de nødvendige godkendelser fra de forskellige myndigheder. Hver enkelt isblok er 1 meter bred og 2 meter lang. Hundredvis af disse blokke opbevarer han på sit kølede værksted, indtil de hentes frem til brug.
Fra isblok til iskunst Når Thomas har planlagt projektet med kunden, skærer han i første omgang isblokkene i den størrelse, der ca. passer til den enkelte opgave. Dette arbejde udfører han med sin Wood-Mizer LT15, som han har tilpasset til skæring i is. På savlejet har han anbragt en plade, så isblokkene nemt kan skubbes hen på saven og væk igen. Da der altid er -5 grad celsius på værkstedet, skal båndsavklingerne og løberemmene holdes over frysepunktet, så is ikke kan sætte sig fast. Derfor har Thomas anbragt to små varmeapparater på savhovedet. Egentlig er det ikke svært at save i is, siger han. „Så længe båndsavklingen er skarp, er Wood-Mizer saven velegnet til at save i is.“ På en travl savedag skifter Thomas båndsavklingen to gange om dagen.
Is - hele året rundt „Mange kunder kontakter os ikke om sommeren, fordi de ikke kan tro, at det er muligt: At levere is om sommeren. Men det fungerer. Hvis man har en isblok på 1 kubikmeter og stiller den i skyggen ved udetemperaturer på 30 grade, så smelter overfladen kun ca. 6 cm i løbet af et døgn, hvilket betyder, at den holder i lang tid.“ „Spørg os! Vi leverer is både om sommeren og om vinteren. Især om sommeren har is en enorm tiltrækningskraft på folk, og man får en masse opmærksomhed, fordi de ikke forventer at se is om sommeren.“

Name:
Email:
Subject:
Message:
x

WELCOME TO THE NEWSROOM

Gå på opdagelse for at se, hvor succesrig Wood-Mizer ejere arbejder med deres maskiner i hele verden og således understøtter deres lokale erhvervsliv. Kontakt os, hvis du har spørgsmål.