artikler

Håndlavede zen-stole fra Japan

13. december 2019

Håndlavede zen-stole fra Japan

Ved foden af Fuji eller på japansk Fuji-san, som japanerne kalder deres højeste bjerg, skaber den kendte møbelkunstner Tak Yoshino skræddersyede stole, der fremmer en rigtig og sund kropsholdning på basis af zen. Da hans stole er anerkendte i hele verden og flere og flere møbelmagere har et ønske om at lære kunsten bag det japanske snedkerhåndværk hos Tak, er han for tiden ved at bygge en snedkerskole af bæredygtigt fældet træ fra sin egen skov.

Zen-stole og kunsten at bearbejde træ af Tak Yoshino

Med zen kom jeg i kontakt, fordi min kone blev syg. Jeg besluttede at fremstille stole, der fremmer zen-meditationen. Stolene, som jeg fremstiller til mine kunder, sensibiliserer den siddende persons bevidsthed om en rigtig og sund kropsholdning. Jeg fremstiller ikke bare stole som kunstgenstande, men for at mine kunder bliver sunde igen ved at henlede deres opmærksom med zen i hjertet på den rigtige siddestilling.

Udføres dette arbejde med plan eller ego, kan denne opgave ikke klares på en effektiv måde. I denne forbindelse har zen og arbejde med træ noget fælles. Når der arbejdes med træ, opstår der i grunden et harmonisk forhold mellem træet, værktøjerne og en selv.

Videregivelse af det japanske snedkerhåndværk til den næste generation

Efter at have deltaget i konferencen fra Furniture Society i 2014 blev jeg kontaktet af forskellige unge møbelmagere, der ville besøge mit værksted for at lære det japanske snedkerhåndværk. Siden da har jeg tilbudt korte workshops for udenlandske besøgende.

Til savearbejde bruger jeg en mobil Wood-Mizer LT15. Den er ydelsesstærk og desuden utrolig kompakt. På japanske savværker står maskinerne fast, og stammerne bevæges. Denne filosofi er det absolut modsatte af det, som Wood-Mizer står for. Fordelen ved savene fra Wood-Mizer er, at den tunge stamme er fastgjort, og den forholdsvis lette sav bevæges. Jeg var virkelig overrasket over denne enkle løsning ifm. savning af stammer.

Det bæredygtige skovbrugs rolle i træforarbejdningen

Min skov er ikke blevet plejet efter krigens afslutning, i de sidste 70 år er der derfor vokset store mængder fyrretræer. Af den grund kunne andre træsorter ikke trives. Derfor blev min familie og nogle kollegaer enige om at reducere antallet af fyrretræer. Sollyset når nu helt ned til skovbunden, og skud fra hårde træsorter, der i starten ikke modtog noget sollys, skyder nu overalt.

Når jeg har alt for meget at save, overlader jeg min sav til forskellige andre træarbejdere. På den måde kan træerne i vores region bruges på en bæredygtig måde, og jeg er sikker på, at dette i stor grad er med til at bevare skoven. Mit budskab til andre møbelmagere er, at vi, der forarbejder træet, skal drive vores håndværk med en funderet forståelse for skoven, træet og møblerne.

Name:
Email:
Subject:
Message:
x

WELCOME TO THE NEWSROOM

Gå på opdagelse for at se, hvor succesrig Wood-Mizer ejere arbejder med deres maskiner i hele verden og således understøtter deres lokale erhvervsliv. Kontakt os, hvis du har spørgsmål.